Wyposażenie szuflad kuchennych

Szuflady kuchenne to bardzo poważny problem w organizacji kuchni. Można powiedzieć, iż ich prawidłowe zagospodarowanie to wręcz problem strategiczny. Jeśli uda nam się je prawidłowo zaplanować i zagospodarować, na pewno tego nie pożałujemy, natomiast bałagan i chaos na pewno nie przyczynią się do racjonalnego wykorzystania przestrzeni szuflad, nie mówiąc już o łatwej pracy w kuchni. 
Wyposażenie szuflad kuchennych
Tymczasem współczesny rynek wyposażenia kuchennego dostarcza nam pełny asortyment różnego rodzaju regulowanych przegródek, jak również różne szuflady o różnej głębokości i nośności. Jest to niezwykle ważne ponieważ powinniśmy precyzyjnie rozplanować rozkład przedmiotów w naszych szufladach tak, aby praca w kuchni była łatwa, nie męcząca, a co najważniejsze – bezpieczna.

Aby racjonalnie zagospodarować nasze szuflady, rozplanujmy wstępnie rozłożenie przedmiotów w nich tak, aby uniknąć uciążliwego szukania. Współczesne meble kuchenne mają szeroki asortyment propozycji szuflad, od wielkich i głębokich, do przechowywania nawet drobnego sprzętu AGD, aż po płytkie, do trzymania w nich sztućców... Niektóre szuflady można przystosować do zbierania segregowanych śmieci, a niektóre do chowania garnków, inne znów do sztućców. Przewagą szuflady nad półką jest to, że nie widać w niej od razu, gdzie – co leży; jeśli oczywiście poddasz te rzeczy odpowiedniemu porządkowi.

Wyposażenie szuflad_Orga-line_blum
Fot. System organizacji szuflad Orga Line Blum

Podstawowym sprzętem do wyposażenia szuflad są wszelkiego rodzaju maty antypoślizgowe i wygłuszające, do tego różnego rodzaju systemy porządkujące o przesuwnych przegródkach, aby dopasować je do wymiaru trzymanych w nich rzeczy. Na butelki będą dobre gumowe koszyczki, na talerze zaś tacki z wgłębieniami, natomiast jeśli chcemy sami zagospodarować szuflady, to nadadzą się do tego wszelkiego rodzaju koszyczki wyłożone serwetkami.

    Wkłady na talerze Peka
    Fot. Wkład na talerze do szuflad Peka 

Współczesne szuflady udźwigną do 30 kg, ale koniecznie muszą być wyposażone w prowadnice i system spowalniający zamykanie. Oczywiście lekkie rzeczy trzymamy na górze, ciężkie – bliżej ziemi, niskie szuflady zaplanować należy pod blatem, aby trzymać w nich przyprawy i sztućce, natomiast wysokie szuflady – winny sytuować się nisko przy ziemi; z przeznaczeniem na garnki, patelnie i misy.
Do porządkowania rzeczy w szufladach przydadzą się również różnego rodzaju pojemniki, najlepiej przejrzyste, aby można od razu zorientować się, co w nich jest, gdy mowa na przykład o przyprawach.
Wyposażenie i systemy do szuflad produkują firmy takie, jak: PEKA,GTV,BLUM,NOMET,IKEA, wreszcie Black Red White.

     Mata antypoślizgowa Peka
     Fot. Mata antypoślizgowa Peka 
Czasem są to sztywne wkłady z od razu ustawionymi przegródkami, a czasem systemy, w których możesz zmieniać szerokość i długość poszczególnych schowków, dopasowując je do swoich potrzeb.
Do ciekawych rozwiązań należy zaliczyć propozycję firmy Blum, która proponuje do zamontowania w szufladzie wałek wraz z obcinarką do folii  spożywczej lub aluminiowej, dzięki czemu możemy wygodnie i precyzyjnie posługiwać się folią przy pakowaniu żywności.

                                                  Obcinarka do folii Blum
                                                  Fot. Obcinarka do folii Blum

 

Czytaj również 

Inspiracje