Sokowirówka, wyciskarka czy blender – które urządzenie wybrać?

Przyrządzając soki i koktajle samodzielnie mamy pełną kontrolę nad ich składem. Dzięki temu możemy być pewni, że dostarczamy swojemu organizmowi tylko wartościowe produkty. Aby przygotować domowy sok lub koktajl, potrzebujemy sokowirówki, wyciskarki lub blendera. Czym charakteryzują się poszczególne urządzenia i które z nich wybrać? 
Sokowirówka_wyciskarka_czy_blender.jpg
Fot. Sokowirówka HR 1922, Philips


Blender

Blender jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które lubią gęste koktajle i smoothie. To pożywne i sycące produkty, dlatego mogą zastąpić jeden z pięciu zalecanych dziennie posiłków i stanowić zdrową przekąskę.
Największe możliwość zapewnia blender kielichowy, ponieważ zabezpiecza blendowane produkty przed rozchlapywaniem. W urządzeniu o takiej budowie zmiksujemy zarówno miękkie, jak i twarde składniki. Niektóre blendery umożliwiają również siekanie orzechów oraz kruszenie lodu.


Sokowirówka czy wyciskarka?

W sokowirówce i w wyciskarce przygotujemy napój o bardziej płynnej konsystencji, niż w blenderze. Będzie on mniej sycący, ale lepiej ugasi pragnienie. Czy różnią się sokowirówki i wyciskarki oraz które z tych urządzeń wybrać?

Sokowirówka - sok przygotowany w sokowirówce jest rzadszy niż z wyciskarki. Szybko się utlenia, dlatego nie należy go długo przechowywać. W sokowirówce szybko przyrządzimy duże ilości soku, ponieważ możemy wrzucać do niej duże kawałki owoców bez ich wcześniejszego obierania. To rozwiązanie sprawdzi się m.in. w przypadku dużych rodzin.

Wyciskarka – w wyciskarce przygotujemy gęstszy sok z dużą zawartością błonnika, co jest istotne np. podczas odchudzania. Dzięki temu jest on również bardziej sycący niż przyrządzony w sokowirówce.
Zarówno sokowirówka, jak i wyciskarka poradzą sobie z miękkim i twardymi składnikami. Jednak wyciskarka daje większy zakres możliwości – wyciśnie sok np. z liści szpinaku czy z uprzednio namoczonych orzechów.

Zobacz:


Który sok jest zdrowszy – z sokowirówki czy z wyciskarki? 

Ważnym argumentem decydującym o wyborze sokowirówki lub wyciskarki jest zawartość witamin w uzyskanym soku. Dotychczas przeważała opinia, że napój z sokowirówki jest uboższy w witaminy i minerały. Niedawne badania przeprowadzone przez Philips i Uniwersytet Przyrodniczy w Wiedniu (BOKU) dowodzą jednak, że zawartość dobroczynnych elementów w soku przygotowanym w obu typach urządzeń jest porównywalna.

19.10.2016

Czytaj również 

Inspiracje