Jeszcze do niedawna osoby urządzające swoją kuchnię miały do wyboru wyłącznie duże, niezbyt foremne i nie zawsze pasujące designem do wybranego stylu kuchni okapy niezabudowane. Wraz z czasem na rynku pojawiło się dużo więcej możliwości w zakresie wyboru tego sprzętu – w tym także bardzo popularną opcję, jaką są okapy kuchenne przeznaczone do zabudowy. Umieszczone w szafce kuchennej doskonale spełniają swoją funkcję pozostając jednocześnie niemal niewidoczne. Wybór takiego okapu pozwala w pełni cieszyć się efektownym, niczym niezaburzonym designem naszego wnętrza niezależnie od wybranego jego stylu.
Okap kuchenny do zabudowy – wyciąg czy pochłaniacz?
Biorąc pod uwagę główną funkcjonalność okapów, możemy podzielić je na dwie podstawowe grupy: okapy działające jako wyciąg oraz okapy pracujące jako pochłaniacz. Decydując się na zakup okapu, należy przeanalizować jaki rodzaj lepiej się sprawdzi w przypadku naszej kuchni.
- Okapy pracujące jako wyciąg wyprowadzają zanieczyszczone powietrze na zewnętrz, co oznacza w praktyce dużą skuteczność w obniżaniu temperatury pomieszczenia podczas gotowania oraz skutecznym usuwaniu zapachów, tłuszczu i innych zanieczyszczeń. Ten rodzaj okapów wymaga podłączenia do przewodów kominowych.
- Okapy pracujące jako pochłaniacz pracując w trybie zamkniętym nie wyprowadzając powietrza na zewnątrz. Filtry w jakie są zaopatrzone usuwają zanieczyszczenia powstałe podczas gotowania, dzięki czemu nie osadzają się one na meblach, podłodze czy ścianach. Ze względu na pracę w trybie zamkniętym nie obniżają temperatury podczas gotowania oraz gorzej radzą sobie z usuwaniem zapachów. Pochłaniacze do zabudowy sprawdza się w budynkach w których nie ma dostępu do przewodów wentylacyjnych.
Sposób umiejscowienia okapu – nad blatem czy w blacie?
Ze względu na sposób montażu okapy do zabudowy możemy podzielić na dwa główne ich rodzaje. Najpopularniejszymi wśród konsumentów są okapy montowane w szafkach górnych umieszczane tuż nad płyta grzewczą, np. okapy Amica W śród nich możemy wyróżnić dodatkową podgrupę okapów – okapy wysuwane z szafki, tzw. teleskopowe. Ich elementem jest wysuwana „szuflada”, która dodatkowo zwiększa powierzchnie pochłaniającą. Drugą grupą są okapy montowane bezpośrednio w blacie. Okapy blatowe lokalizowane są w pobliżu płyty grzewczej lub w przypadku niektórych urządzeń – okap stanowi z płytą jedną, integralna całość. Zaletą okapów blatowych jest ich niewielki rozmiar oraz kompaktowość. Urządzenie jest wysuwane z blatu jedynie w momencie kiedy z niego korzystamy a w pozostałych przypadkach może pozostać ukryte w zabudowie. Pomimo niewielkich rozmiarów okapy blatowe mają zazwyczaj dużą moc i wydajność.
Jak obliczyć wydajność okapu?
Na etykiecie informacyjnej każdego okapu producent umieszcza informację dotycząca maksymalnej wydajności urządzenia. W jaki sposób można sprawdzić o jakiej wydajności urządzenie potrzebne jest w przypadku naszej kuchni? Służy do tego działanie: iloczyn długości, szerokości i wysokości kuchni należy przemnożyć przez 6. Wynik jaki otrzymamy należy porównać z informacją umieszczona na etykiecie informacyjnej urządzenia. W przypadku kuchni otwartych na salon czy połączonych z przedpokojem należy uwzględnić w obliczeniach kubaturę wszystkich pomieszczeń.
Dołącz do dyskusji